Politikernas svar om hur man ska göra Bockara mer attraktivt

Hur vill ert parti arbeta för att göra Bockara mer attraktivt, främst för invånare men också för företagare?

Socialdemokraterna: För oss är det viktigt att människor som bor och lever i kommunen känner att man kan vara med och påverka sin omgivning. Vi vill därför fortsätta att arbeta med det lokala engagemanget som finns runt om i kommunen. Vi tror att det blir bäst när den lokala befolkningen tar fram förslag som kan bidra till attraktivitet och utveckling av närmiljön. Vi vill därför fortsätta och utveckla arbetet med att varje ort ska ha en lokal utvecklingsplan som kommun, föreningar och företag kan arbeta tillsammans med för att uppfylla.

Moderaterna: Moderaterna vill satsa på Oskarshamns ytterområden och verka att de är attraktiva att både bo och bedriva verksamhet i. Det vill vi göra genom att kommunen ska fortsätta ge samhällsservice såsom skola, förskola och äldreomsorg. Moderaterna vill också värna om det stora engagemanget och rika föreningslivet som finns i Bockara.

Sverigedemokraterna: För att Bockara ska vara attraktivt och kunna växa krävs fullgod samhällsservice, vilket även inkluderar tillgång till fibernätverk och annan infrastruktur. För företagare är just tillgången till IT särskilt viktigt. Dessutom bör kommunen öppna för fler bostäder och tomter för att locka till sig boende. Självklart måste även förskola och skola finnas för att underlätta för barnfamiljer att leva i Bockara.

Miljöpartiet: Miljöpartiet vill stärka kopplingen mellan stad och land. I Bockara finns goda förutsättningar för till exempel jordbruk, både sådant som redan är etablerat men även det som skulle kunna utvecklas för framtida behov. Även besöksnäringen med naturturism skulle kunna utvecklas i denna fina miljö. Bockara kan ju ses som ”porten” in till Oskarshamns kommun när man kommer väster ifrån. Detta skulle man kunna utveckla mer.

Centerpartiet: Vi vill fortsätta med det arbetet som vi har påbörjat med att lyfta våra ytterområden. Vi vill jobba med föreningslivet för att få till rätt insatser på just den specifika orten. Det är bara ni boende i t.ex. Bockara som vet vad som behöver göras just där. Utöver detta så vill vi att det ska finnas möjlighet till bra och attraktiva boenden i hela kommunen, här behöver vi t.ex. från kommunens sida jobba med en beredskap med detaljplaner och en beredskap med tomter, detta gäller naturligtvis också för företag som vill etablera sig. Vi vill också att den enhet på kommunen som vi har skapat kring näringslivsfrågor också utvecklas för att bättre kunna förstå förutsättningarna för att driva företag på landsbygden, dessa förutsättningar är väldigt annorlunda mot förutsättningarna inne i Oskarshamn och här upplever vi att det saknas kunskap. Och till sist är det för oss en självklarhet att det ska finnas en grundläggande kommunal service på alla våra lite större orter och dit räknar vi naturligtvis Bockara med omkringliggande byar.

Vänsterpartiet: Vi tycker att det är viktigt att det finns serviceorter med en basservice innehållande både kommunala, landsting och privata tjänster för både boende och företagande. Att det finns utbyggt bredband och fungerande kollektivtrafik, kommunal service i form av omsorg, skola och idrottshall tillgänglig för föreningsverksamhet. Vi är mycket positiva till den aktivitetsyta som vi kommer att ge bidrag till genom kommunala beslut. Sedan handlar det om att lyssna på vad ni som bor i Bockara vill och hur vi gemensamt kan göra det mer attraktivt.

Liberalerna och Kristdemokraterna: Det är viktigt att vi har ett kommunalt engagemang och att kommunen stöttar föreningars och invånarnas initiativ. En tydlig satsning på försköning. Lägre skatt och bättre utnyttjande av vår skattemedel.