Politikernas svar om Bockaraskolan

Vad tycker ert parti om Bockaraskolans framtid?

Socialdemokraterna: Vi vill att Bockaraskolan ska fortsätta finnas även i framtiden. En viktig fråga för kommande år är att säkerställa att eleverna även fortsättningsvis har utbildad och behörig personal. För oss är det självklart att barn oavsett om man bor i Oskarshamn, Påskallavik eller Bockara ska ha samma förutsättningar till god utbildning.

Moderaterna: Moderaterna ser vikten av att det finns en skola i Bockara även i framtiden eftersom vi vill värna utvecklingen i hela kommunen. I Bockara har även inflyttning av barnfamiljer skett och en skola kan också vara en anledning till att öka samhällets innevånarantal.

Sverigedemokraterna: Sverigedemokraterna värdesätter bygdeskolorna och vill verka för deras fortsatta varande.

Miljöpartiet: Oavsett om du bor på landsbygd, mitt i en storstad eller i en förort ska det finnas tillgång till service, utbildning, arbetstillfällen och möjlighet att bygga ett gott liv. Vi ser Bockaraskolan som viktig för att säkerställa en bra livsmiljö, även för barnfamiljer.

Centerpartiet: Ytterskolorna är oerhört viktiga för kommunens attraktivitet och utveckling. Så för våran del så finns det inga planer på att göra någon förändring i form av nedläggning eller liknande i Bockara. Det som är utmaningen för skolor utav den typ och storlek som Bockara är är att hitta behörig och kompetent personal. Än så länge har vi lyckats väl och det är vår förhoppning att vi även ska lyckas med det i framtiden. Det finns ett gammalt beslut i kommunen att när elevantalet sjunker under 25 st så ska frågan om ev. nedläggning diskuteras, just för att det är svårt att säkra kvalitén med så få elever. Bildningsnämnden gör kontinuerligt uppföljningar över elevprognoser och utifrån dem så kan vi konstatera att med dagens vetande så är inte Bockaraskolan nära att hamna under den gränsen någon gång under de kommande 10 åren.

Vänsterpartiet: Vi tycker att Bockaraskolan är oerhört viktig. Dels för elever som bor där ska ha en bra skola nära, för att samhället ska fortsätta ha en stark och självklar kommunal närvaro och att det ska vara attraktivt för barnfamiljer att bosätta sig och stanna kvar. Sen måste man bevaka att det finns ett elevunderlag och att man kan upprätta hålla en skola som ger kunskap och med det ett liv med möjligheter för våra elever som går där. Samtidigt som elevunderlaget skall bevakas så behöver det funderas på om upptagningsområdet kan utökas. Samarbete med Högsby kommun, och se över var gränsdragningen går för de som får skolskjuts i annan riktning är två framtida möjligheter för utveckling.

Liberalerna och Kristdemokraterna: Den ska finnas kvar!