Rapport från bygderådet

Den 17 oktober höll Hela Sverige Oskarshamn bygderåd i Petter Lars-gården med ett femtontal deltagare. Mötet inleddes med kort information om vad som är aktuellt inom Hela Sverige Oskarshamn. Därefter presenterades svaren på de prioriterade aktiviteter som lyftes fram på förra avstämningsmötet med kommunen som hölls den 19 juni.

Det lokala utvecklingsprojektet Kristdalabygden & Bockarabygden pågår under 2018-2020. Under projektet skapas arbetsgrupper för att arbeta med aktiviteterna från den lokala utvecklingsplanen som är med i projektet. Syftet med projektet är att ”synliggöra och tillvarata landsbygdens värden och öka attraktiviteten”.

Projektet sker i samverkan mellan det lokala föreningslivet, näringslivet, bygdens invånare, Oskarshamns kommun och regionala instanser. Målet är att skapa ett starkt bygderåd som kan fortsätta med arbetet efter att projektet avslutas, marknadsföra tomma hus samt främja företagande och marknadsföra möjligheter till nystart av olika verksamheter.

De fem aktiviteter som bygderådet anser är viktiga att prioritera:

  • Aktivitetsyta på skolgården*
    Bockara Aktivitetsförening har fått stöd från kommunstyrelsens särskilda anslag för landsbygdsutveckling till
    aktivitetsytan. Projektet innefattar asfaltering, stolpe med belysning, grävning, byggnation av omklädningskur med bänk samt låsbart förråd.
    Arbetet med asfaltering ska utföras före åretsslut vilket är mycket uppskattat i Bockara.
  • Fiber på landsbygden
    Det är fortfarande fastigheter som saknar fiber i utkanten av orten. Enligt svar på förra mötet så hänger det på fiberprojektet i Kristdalabygden som ännu inte påbörjats.
  • Gång- & cykelbana
    OT 2018-10-03: ”Utbyggnad av gång- och cykelväg i Bockara utmed väg 37/47 har kommit allt högre upp på Trafikverkets och Region Kalmars prioriteringslista. Tekniska förvaltningen menar dock att om ombyggnationen till en 2+1 väg görs i samband med gång- och cykelbana blir kostnaderna betydligt lägre och utformas även på ett säkrare sätt. Detta i ett förslag till beslut från arbetsutskottet till kommunstyrelsen då man vill skjuta upp arbetet till 2022–2025.”.
    Föreningarna i Bockara vill att satsningen på gång- och cykelbanan från Utebyn till Bengtskälla inte skjuts på framtiden ännu en gång. En skrivelse har skickades till kommunstyrelsen 2018-10-22, se bilaga 1.
  • Informationstavla med karta och besöksmål på rastplatsen*
    Ansökan för bygglov och investering kommer att skickas in till kommunen före årets slut.
  • Förbättrad mobiltäckning på landsbygden
    Telia lägger ner kopparnätet och många riskerar att bli utan både Internetuppkoppling och mobil. Telia är skyldiga att erbjuda ett alternativ innan de river kopparnätet enligt landsbygdsutvecklare Kristina Hägg-Blecher.

* Aktiviteten är en del av den lokala utvecklingsplanen.

Bockarabygden på Facebook!

Nu kan du följa vad som händer i Bockarabygden på Facebook. Glöm inte att klicka på Gilla!

Annicka Gunnarsson, projektledare